דלג על התפריטים

חיפוש צבר רפואה

מה ברצונך למצוא?

רוצים להתייעץ?

    צור קשר

    כיצד מוודאים שטופס הנחיות מקדימות תקף?


    טופס הנחיות מקדימות הוא מסמך בעל חשיבות גבוהה בכל מה שנוגע להחלטות רפואיות אישיות במצבים בהם אדם אינו יכול להביע את רצונו בשל מצבו הפיזי או הבריאותי. המסמך מאפשר לכל אדם להגדיר מראש את העדפותיו הרפואיות ולהסמיך מיופה כוח שיפעל מטעמו במצבים אלו, אך יחד עם זאת, כדי שהמסמך יהיה אפקטיבי, יש לוודא שהוא תקף, מעודכן ושניתן להסתמך עליו מבחינה חוקית. אז איך עושים זאת? הכנו לכם את כל המידע.

    כיצד ניתן לבדוק אם קיים לנו כבר טופס הנחיות מקדימות?

    ראשית, חשוב להבין היכן נשמר הטופס – אם מילאתם בעבר טופס כזה והוא לא נמצא אצלכם בבית, הוא עשוי להיות שמור אצל אצל רופא המשפחה שלכם, או במשרד הבריאות. אם אינכם בטוחים, מומלץ לבצע בדיקה מול כל הגורמים הללו ולשמור עותק מודפס בביתכם או במיקום בטוח ומוכר לקרובי המשפחה.

    איך בודקים שהטופס עדיין תקף וחוקי?

    תקפותו החוקית של טופס הנחיות מקדימות תלויה בכמה פרמטרים – קודם כל עליכם לוודא שהמסמך מולא בהתאם לחוק. בארץ, לדוגמה, חוק החולה הנוטה למות מגדיר קריטריונים ברורים למילוי מסמכים מסוג זה, כולל חתימת איש צוות רפואי ועדים שאינם בני משפחה מקרבה ראשונית. שנית, יש לבדוק שהטופס עודכן בחמש השנים האחרונות, שכן פג תוקפו לאחר מכן ומסמכים שלא עודכנו עלולים להיות לא רלוונטיים כלל (קיים באתר משרד הבריאות טופס עדכון. טופס זה אינו מצריך עדים או איש צוות רפואי)לבסוף, מומלץ לוודא שהעתקים של הטופס נמצאים אצל כל הגורמים הנכונים, למשל בני משפחה קרובים ורופאים המטפלים, עליכם גם לוודא שהמידע על קיומו של המסמך נגיש לכולם במידת הצורך. אין חובה לשלוח את הטופס המלא והחתום למאגר משרד הבריאות, אבל ניתן לעשות זאת כגיבוי למקרה שהעותק שאצלכם אבד עם השנים.

    מה יכול לבטל את תקפות הטופס?

    באופן כללי, טופס הנחיות מקדימות לא יאבד את תוקפו אלא אם כן האדם שמילא אותו מחליט לבטלו או לשנותו. עם זאת, ישנם מצבים שבהם עלול להתעורר ספק בנוגע לתוקף המסמך. לדוגמה, אם חל שינוי משמעותי במצבו הבריאותי או המשפטי של האדם, כמו איבוד כשרות משפטית או שינוי בחוק, עשוי להתעורר הצורך לעדכן את הטופס. כמו כן, מסמך שלא מולא או נחתם כראוי על פי דרישות החוק – כאמור, לאחר הדרכה של איש צוות רפואי וחתימתו הרשמית וכן חתימת שני עדים (איש הצוות הרפואי יכול לשמש כאחד העדים), עלול להיחשב כבלתי תקף ובמקרים כאלו, מומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בתחום כדי להבטיח שהמסמך יעמוד בכל דרישות החוק.

    איך מוודאים שהטופס יישאר תקף לאורך זמן?

    כדי להבטיח שהטופס יהיה תקף ויוכל לשמש במצבים הנדרשים, יש לנקוט בכמה צעדים. קודם כל, מומלץ לעדכן את המסמך כל חמש שנים או כאשר מתרחשים שינויים משמעותיים בחיים, כמו נישואין, גירושין, שינויים בריאותיים או מעבר למדינה אחרת. דבר נוסף, עליכם לוודא שכל החתימות הנדרשות, כולל זו של הרופא ושל העדים, קיימות וברורות במסמך. כמו כן, מומלץ לשמור העתקים של המסמך במקומות נגישים וליידע את בני המשפחה ואת מיופה הכוח שהוסמך בטופס לגבי קיומו ומיקומו.

    ההמלצה (אם כי אין חובה לכך) היא גם לרשום את הטופס במשרד הבריאות, כך שיופיע בתיק הרפואי הממוחשב של המטופל ויהיה נגיש לצוותים הרפואיים במידת הצורך, בבתי חולים ובקופות החולים ואם עולה הצורך לעשות בו שימוש, המסמך נגיש להם באופן מידי. ועוד עצה קטנה – יש לבצע מעקב תקופתי כדי לוודא שהמסמך עודנו עומד בדרישות החוק הנוכחיות ושלא חלו שינויים שעשויים לפגוע בתוקפו.

    ולסיכום נאמר כי טופס הנחיות מקדימות הוא כלי רב עוצמה שמאפשר לכם שליטה על החלטותיהם הרפואיות, גם במצבים שבהם לא תוכלו חלילה לתקשר, ובאמצעות בדיקות תקופתיות, שמירה על נהלים נכונים ועדכון המסמך בהתאם לצורך, ניתן להבטיח שהוא ימלא את ייעודו בצורה הטובה ביותר.