דלג על התפריטים

חיפוש צבר רפואה

מה ברצונך למצוא?

רוצים להתייעץ?

    צור קשר

    מהי דלקת ריאות ומדוע היא נוצרת?


    דלקת ריאות היא זיהום דלקתי שפוגע ברקמת הריאה ובמיוחד בנאדיות הריאה – המבנים המיקרוסקופיים האחראים על חילוף הגזים בגוף. כאשר היא מתפתחת, הנאדיות מתמלאות בנוזלים או במוגלה והדבר מוביל לקושי בנשימה, כאבים בחזה, שיעול ולעיתים גם חום גבוה.

    למה זה קורה? כתוצאה מגורמים שונים, בהם חיידקים, נגיפים, פטריות או אפילו שאיפת חומרים רעילים. ישנם מקרים בהם המחלה מתפתחת כסיבוך ממחלות אחרות כמו שפעת או קורונה, במיוחד כאשר מדובר באוכלוסיות בסיכון כמו קשישים ואנשים עם מערכת חיסונית מוחלשת.

    מהם התסמינים?

    ישנם מגוון רחב של תסמינים שמשתנים בהתאם לחומרת המחלה, הגורם לזיהום, גילו של החולה ומצבו הבריאותי הכללי. התסמינים יכולים להיות קלים, ממש כמו צינון פשוט ועד לתסמינים חמורים במיוחד הדורשים טיפול רפואי בהול.

    אחד התסמינים העיקריים יהיה שיעול, הוא יכול להיות מלווה בליחה או להיות יבש ולעיתים הוא אף יהיה מלווה בדם או במוגלה. גם קוצר נשימה הוא תסמין בולט, תחושה של מחסור באוויר בזמן מאמץ ואף כאבים בחזה או תחושה של דקירות בזמן שיעול או נשימה עמוקה.

    תסמינים נוספים יכולים להיות מערכתיים ולערב את כל הגוף ובהם חום גבוה וצמרמורות, כחלק ממנגנון ההגנה של הגוף שלנו נגד הזיהום, יכולה להיות גם חולשה כללית ועייפות.

    ישנם גם תסמינים בהתאם לגורם שחולל את המחלה – כאשר מדובר בדלקת ריאות חיידקית בדרך כלל התסמינים יופיעו במהירות ויכללו חום גבוה, שיעול רטוב וליחה צהובה או ירוקה, כאשר היא תהיה נגיפית החום עלול להתפתח באופן הדרגתי עם שיעול יבש וכאשר הגורם הוא פטרייתי התסמינים יכולים להיות כרוניים ולהימשך לאורך זמן רב, לעיתים אף יהיה קשה לאתר אותם שכן הם יהיו מתעתעים מעט.

    עוד כדאי לדעת שישנם תסמינים ייחודיים לאוכלוסיות בסיכון, למשל, אצל תינוקות ניתן לראות שהם באים לידי ביטוי בנשימה מהירה במיוחד, רפיון וחוסר תיאבון ואצל קשישים הם דווקא יבואו לידי ביטוי בחום נמוך, חולשה קיצונית או הידרדרות פתאומית במצב הכללי.

    אילו דרגות חומרה יש לדלקת ריאה?

    את הדלקת ניתן למיין לפי דרגות החומרה שלה, דבר זה גם מאפשר לקבוע איזה סוג של טיפול נדרש. גם כאן, דרגת החומרה נקבעת לפי מספר גורמים ובהם הגורם לזיהום, גיל החולה, מצבו הבריאותי הקודם והיכולת הפיזית שלו להילחם בזיהום.

    הדירוג מחולק לשלושה: דלקת ריאות קלה, בינונית וחמורה, כאשר בגרסה הקלה יותר נראה תסמינים של חום קל או חולשה, שיעול יבש עם ליחה קלה וגם קוצר נשימה קל. רוב החולים במצב הזה יקבלו טיפול אנטיביוטי (במידה ומדובר בגורם שהוא זיהום חיידקי) עם מנוחה ומעקב רפואי, כאשר במרבית המקרים הטיפול יהיה ביתי בלבד.

    בגרסה הבינונית של המחלה התסמינים יהיו חמורים יותר, הם יכללו חום גבוה, שיעול כואב עם ליחה מוגלתית או אפילו דמית, קוצר נשימה, כאבים בחזה ולעיתים גם בלבול קל או ירידה במצב הכללי. בגרסה החמורה של דלקת בריאות, המחלה תתאפיין בתסמינים קשים כמו חום גבוה מאוד, קוצר נשימה, כאבים חדים בחזה, בלבול או ירידה חדה במצב ההכרה ועייפות קיצונית.

    כדאי לדעת שקשישים ואנשים עם מערכת חיסונית מוחלשת נמצאים בסיכון גבוה יותר למחלה חמורה, כך גם אנשים עם מחלות כרוניות שונות כמו סוכרת או אסתמה.

    אילו סיבוכים יכולים להיות?

    אם דלקת ריאות אינה מטופלת כראוי או שהיא מופיעה כאשר אדם נמצא במצב רפואי מורכב היא עלולה לגרום לשלל סיבוכים חמורים ובהם תפליט פלאורלי – הצטברות נוזלים בחלל שבין הריאות ובין קרום הריאה, התפליט עלול לגרום לכאבים בחזה ולקוצר נשימה, אם הנוזל נגוע, ייתכנו מקרים בהם יהיה צורך בניקוז הנוזל באמצעות ניתוח או צינורית חזה.

    עוד סיבוך הוא של אבצס ריאתי, זהו למעשה אחד הסיבוכים הנפוצים יותר כאשר מדובר במחלה שנגרמת מחיידקים או כאשר מדובר באנשים להם מערכת חיסונית מוחלשת, לרוב הטיפול יהיה אנטיביוטי.

    סיבוך נוסף הוא אלח דם, זהו אולי הסיבוך המסוכן יותר של המחלה, שכן מדובר במצב בו הזיהום מתפשט לזרם הדם, דבר שיכול להוביל לקריסת מערכות הגוף – מצב כזה מצריך טיפול אינטנסיבי ואשפוז ביחידה לטיפול נמרץ. 

    סיבוכים נוספים יכולים להיות תמט ריאה – קריסה של חלק מהריאה עקב חסימה בדרכי הנשימה או הצטברות נוזלים, כשל נשימתי שמצריך הנשמה מלאכותית וטיפול נמרץ, זיהומים משניים בדרכי השתן או זיהומים פטרייתיים, עומס על הלב ואירועים לבביים בשל כך והחמרת מחלות כרוניות קיימות, במיוחד כאשר מדובר במחלות המערבות את דרכי הנשימה.

    דרכי טיפול בדלקות ריאה

    הטיפול בדלקת ריאות משתנה בהתאם לדרגת חומרת המחלה, מצבו הכללי של המטופל וגילו. במקרים קלים, הטיפול כולו יתבצע בבית ותוך מעקב של הרופא המטפל מקופת החולים, אך יש לציין – אין להתעכב עם הטיפול ורצוי לבצע צילום ריאות בהקדם כדי לאשר את הימצאותה של הדלקת. בדרך כלל הטיפול יכלול טיפול אנטיביוטי ותמיכה של תרופות נוספות, שתייה מרובה ומנוחה כדי למנוע התייבשות (עוד סיבוך נפוץ), זאת תוך מעקב קפדני אחר התסמינים.

    אמנם הטיפול האנטיביוטי נחשב לטיפול הנפוץ ביותר, אך כאשר מדובר במחלה הנגרמת בשל נגיפים או פטריות יהיה צורך בטיפול בתרופות אנטי ויראליות או אנטי פטרייתיות. דוגמה אחת אנחנו מכירים ממחלת השפעת – כאשר ישנה דלקת ריאות מסיבה זו הטיפול יכול להיות בתרופות כמו טמיפלו.

    כדי להקל על תסמיני המחלה השונים נעשה שימוש גם במשככי כאבים שונים שיכולים להקל על כאבים וחום, במקרים של קושי בנשימה או שיעול חזק ייתכן גם שימוש בתרופות להקלה על גודש או בתרסיסים שונים שנועדו להרחיב את דרכי הנשימה.

    במקרים חמורים ייתכן שיהיה צורך באספקת חמצן בשל הקושי בנשימה, הדבר נעשה בדרך כלל במסגרת אשפוז עם אפשרות של בית חולים ביתי, אז החמצן ניתן באמצעות מסכה או צינורית אף ובמקרים נדירים יותר החולה יזדקק להנשמה מלאכותית ובמצבים מסוימים לפיזיותרפיה נשימתית המסייעת לסילוק הליחה.

    כמו כן, כאן המקום לציין שחלק בלתי נפרד מהטיפול הוא חיזוק מערכת החיסון – ניתן לעשות זאת באמצעות חיסונים למניעת מחלות כמו שפעת ושמירה על אורח חיים בריא הכולל פעילות גופנית ותזונה מאוזנת ומותאמת.

    כדי למנוע סיבוכים חשוב מאוד לעקוב אחר ההנחיות הרפואיות, לבצע ביקורת כנדרש, להקפיד על לקיחת התרופות על פי הוראות הרופא ובכל מידה של החמרה – לפנות לטיפול רפואי מידי.

    אם אתם או יקיריכם מתמודדים עם דלקת ריאות, שירות האשפוז הביתי של צבר רפואה כאן כדי להעניק לכם טיפול רפואי מקצועי ואישי, במקום הנכון ביותר – בביתכם. בזכות ליווי של צוות רפואי זמין 24/7, הכולל רופאים ואחיות שמגיעים עד אליכם, תוכלו ליהנות מטיפול ברמה הגבוהה ביותר, להפחית סיכוני זיהומים ולשמור על שגרת החיים שלכם ושל המשפחה.

    צרו אתנו קשר עוד היום ותנו לנו לדאוג לבריאותכם, בסביבה הבטוחה והנוחה ביותר.