דלג על התפריטים

חיפוש צבר רפואה

מה ברצונך למצוא?

רוצים להתייעץ?

    צור קשר

    מה ההבדל בין ייפוי כוח מתמשך והנחיות מקדימות?


    החיים מזמנים לנו לא מעט מצבים לא צפויים, חלקם טובים וחלקם פחות, ואתם אף פעם לא יכולים לדעת מתי יקרה לכם אירוע שישנה את חייכם מהקצה אל הקצה. אנשים עוברים אירועים שונים בחיים שמובילים אותם למצב בו הם לא יכולים יותר לקבל החלטות על עצמם ולהביע את רצונם, כאן בדיוק נכנסים לתמונה שני כלים שעוסקים בדיוק בנושא הזה – בהגדרת הרצונות העתידיים שלכם. למרות שאלה שני כלים שונים מאד במהותם, בהכנתם ובשימוש בהם, רבים מבלבלים בין השניים. אז בואו נעשה סדר.

    מהו טופס הנחיות מקדימות?

    טופס ההנחיות המקדימות הוא מסמך רפואי בלבד, מעין צוואה רפואית, המאפשרת לכל אדם צלול (בריא או חולה) מגיל 17 לקבוע מראש כיצד יטפלו בו מבחינה רפואית, במצבים שבהם הוא לא יוכל להביע את דעתו. הוא מתייחס רק לנושאים בריאותיים, וההנחיות מתמקדות באופן בלעדי בשאלות רפואיות, כמו מתן או מניעת טיפולים מסוימים, החייאה או טיפולים פולשניים שונים.

    מטרתו של הטופס היא לאפשר לאדם הממלא אותו להביע את בחירותיו, ולאפשר למשפחתו ולאנשים שיטפלו בו, אם וכאשר יהיה במצב שלא יוכל להביע זאת, לכבד את רצונותיו, ולא להתלבט כיצד היה רוצה שיטפלו בו. המסמך מונפק על ידי משרד הבריאות ותקף לכל הגורמים המטפלים באדם בסוף ימיו – בתי חולים, מגן דוד אדום וכו'.

    כל אחד יכול להדפיס את המסמך ולמלאו, אולם יש צורך בהסבר וחתימה של איש צוות רפואי (אחות או רופא) על מנת לתת לו תוקף. אם אין חתימה של איש צוות רפואי, סביר שהמסמך לא יכובד בבוא העת. ניתן בנוסף לשלוח את המסמך למאגר ההנחיות המקדימות של משרד הבריאות על מנת שיהיה שמור עותק גם שם, אולם חשוב לשמור עותק גם בבית האדם שמילא את הטופס.

    מהו ייפוי כוח מתמשך?

    ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי, הדורש ניסוח וחתימה של עורך דין. מסמך זה מאפשר לאדם למנות מיופה כוח – אדם אחר שיוכל לקבל החלטות בשמו אם הוא יגיע למצב שבו לא יוכל יותר לעשות זאת בעצמו. מטרת כלי זה היא להבטיח שאותו מיופה כוח שנבחר יפעל על פי הנחיות מוגדרות מראש שנתן הממנה. אלה יכולות להיות הגדרות על נושאי רכוש, נושאי מגורים, נושאים אישיים וכו'. אלה יכולים להיות עניינים אישיים, לדוגמה, היכן הממנה רוצה לגור, באילו אירועים חשוב לו להשתתף ועוד.

    בהתאם למצבו של הממנה בעתיד, מיופי הכוחמקבלים תחומי אחריות. על המסמך להיות מופקד אצל האפוטרופוס הכללי והוא נכנס לתוקף רק כאשר מצבו של הממנה מצדיק את הכנסתו לתוקף.

    מה ההבדלים העיקריים בין השניים?

    ההבדל העיקרי הוא שהנחיות מקדימות מכתיבות התנהלות רפואית בלבד. מהן בחירותיו של ממלא הטופס לגבי טיפולים רפואיים שונים שהוא רוצה לקבל (או שלא לקבל) בבוא העת. אין למסמך שום קשר או התייחסות לנושאים כספיים, רכוש, או ייפוי כוח.

    שנית, מסמך הנחיות מקדימות אינו מצריך ייעוץ של עורך דין. המסמך תקף ברגע שנחתם על ידי איש צוות רפואי, וגם ייעוץ של עורך דין אינו יכול לתקפו.

    מסמך ייפוי כוח מתמשך לעומת זאת מצריך ייעוץ עו"ד" וחל על מגוון היבטים בחייו של החותם – רכוש, מגורים, בחירות אישיות, ייפוי כוח לנושאים שונים (גוף, רכוש וכיוב). הוא אינו עוסק בטיפולים רפואיים ואינו תקף כהבעת רצון רפואי במקרה שהאדם בסוף ימיו אינו יכול להביא את בחירותיו לגבי טיפול רפואי.

    כיצד תדעו איזה מסמך מתאים לכם ולרצונותיכם?

    הבחירה בין שני המסמכים תלויה במטרה ובצרכים: ייפוי הכוח מתאים לאנשים שמעוניינים בשליטה כוללת על תחומי חייהם גם כאשר יפסיקו לתפקד עצמאית לעומת מסמך הנחיות מקדימות מתאים כאשר האדם רוצה לבחור בטיפולים הרפואיים הרלוונטיים בעיניו. יש מי שיבקשו להשאיר את הנושאים הללו ללא חילוקי דעות כלל, לקבל שליטה מלאה על הבחירות שלהם גם כאשר לא יוכלו לבצע אותן בעצמן, ויש מי שיבקשו רק בנושאים בריאותיים מהותיים לבצע את הבחירה.

    אם אתם מתלבטים באיזה כלי להשתמש או כיצד למלא אותו, אנחנו בצבר רפואה נשמח לעמוד לרשותכם בהבנת האפשרויות העומדות לרשותכם ומשמעותן ובמילוי הטפסים בצורה מדויקת.